Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα

792cigarete11
Το κάπνισμα, μαζί με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το άγχος θεωρούνται από την επιστήμη οι τρεις βασικοί παράγοντες πρόωρης γήρανσης. Πριν λοιπόν ανάψετε το επόμενο τσιγάρο, διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνετε στο δέρμα σας όσο δεν απαλλάσσετε από την κακή σας συνήθεια.
1 Κάθε φορά που εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου περισσότερες από τρία εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες παράγονται στα πνευμόνια σας, μολύνοντας τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του δερματικού φραγμού να διαταράσσεται και ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος να μειώνεται.
2 Το 1985 ο όρος «πρόσωπο καπνιστή» προστέθηκε στο ιατρικό λεξικό. Τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο από τη φυσική του ηλικία ορίζονται ως εξής: «Γραμμές ή ρυτίδες, ορατές κυρίως στις γωνίες των χειλιών και στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, αλλά και βαθιές γραμμές στα μάγουλα, στην περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους ή και στο σαγόνι».
3 Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 τοξικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες απορροφώνται από το αίμα και διεισδύουν στη δομή του δέρματος.
4 Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η τάση του οξυγόνου (υποξαιμία). ΄Εχει βρεθεί ότι ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει υποξαιμία στο δέρμα για μια ολόκληρη μέρα.
5 Έχει παρατηρηθεί από αλλεπάλληλες μελέτες στην παραγωγή κολλαγόνου και διαταραχές στη σύνθεση της ελαστίνης. Πράγμα που σημαίνει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για την πρόωρη χαλάρωση του δέρματος και το σχηματισμό ρυτίδων.
6 Το δέρμα του καπνιστή είναι συνήθως πιο λεπτό εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που «συμμετέχει» στην πρόωρη γήρανση. Το απέδειξε μεταξύ άλλων μια πρωτοποριακή μελέτη σε 25 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων, με το ένα μέλος κάθε ζευγαριού να είναι συστηματικός καπνιστής και το άλλο να μην έχει καπνίσει καθόλου. Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, οι επιστήμονες βρήκαν πολύ σημαντικές διαφορές στο πάχος του δέρματος, με τους καπνιστές να έχουν από 25% έως και 40% πιο λεπτό δέρμα από τα αδέλφια τους που δεν είχαν καπνίσει.
7 Σχεδόν σταθερά ευρήματα στους καπνιστές είναι το σταχτί χρώμα της επιδερμίδας και τα συμπτώματα ξηρότητας.
8 Στις γυναίκες καπνίστριες παρατηρείται συχνά αρρενοποίηση του προσώπου με τραχύτητα και αυξημένο τρίχωμα.
9 Το κάπνισμα ευθύνεται για τη μείωση της αντιγηραντικής βιταμίνης Α στο δέρμα, καθώς και για την εξουδετέρωση της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για το χρηματισμό κολλαγόνου.
10 Οι αλλαγές στο δέρμα έπειτα από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμες.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου