Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Δουλεία και παιδική εργασία επανεμφανίζονται
Παρότι γιορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος του τέλους της δουλείας,αυτή δεν εξαλείφθηκε. Αντιθέτως εκσυγχρονίστηκε χάρις στις μεταρρυθμίσεις του αιώνα μας. Και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εμπορία ανθρώπων αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καταναγκαστική εργασία που είναι η σύγχρονη έκφραση της δουλείας εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί 20.000.000 ανθρώπους και δημιουργεί τα τεράστια κέρδη των πολυεθνικών. Η μοντέρνα δουλεία είναι το προϊόν της απόλυτης φτώχειας που υποχρεώνει πολυάριθμους κυρίως Αφρικανούς, να θεωρούν την προσφορά δανείου ως σωτηρία εξ ουρανού. Ωστόσο το δάνειο αυτό αποτελεί την παγίδα που τους καθιστά δούλους του πιστοδότη για όλη τους τη ζωή. Το ευρωπαϊκό δάνειο παίρνει συνήθως την μορφή της άδειας παραμονής σε κάποια κρυφά υπόγεια της Ευρώπης όπου οι σύγχρονοι δούλοι δουλεύουν νυχθημερόν για να ξεπληρώσουν τις δαπάνες της έλευσης τους αλλά το χρέος αποδεικνύεται απύθμενο. Βεβαίως και οι διεθνείς οργανισμοί που δήθεν κόπτονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και οι κυβερνήσεις των προηγμένων οικονομιών έχουν σαφή πληροφόρηση της κατάστασης.
Υπάρχει παράλληλα και το εμπόριο παιδιών που πωλούνται από τους γονείς τους εν γνώσει τους ότι θα χρησιμοποιηθούν για σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτή η μορφή εμπορίου γνωστή ως trafficking εξασφαλίζει τεράστια εισοδήματα διεθνώς ,σε άτομα υπεράνω κάθε υποψίας που όμως συμμετέχουν σ’ αυτό. Πόσα είναι αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά; Υπολογίζονται σε 800.000 περίπου.
Εκτός από το εμπόριο παιδιών που συνιστά ιδιότυπη μορφή δουλείας, υπάρχει και η καθαυτού παιδική εργασία ,που εκτιμάται ότι αφορά 218 εκατομμύρια παιδιά στην υφήλιο η το 13,9% των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών. Στην εποχή του Dickens (1860) το ίδιο αυτό ποσοστό ήταν περίπου τριπλάσιο, παρότι το σημερινό είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από αυτό που επίσημα εμφανίζεται, δεδομένων των εμφανών δυσχερειών αποτύπωσης του.

 Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρά τους αγώνες αιώνων, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς στον κόσμο μας. Μορφές της δουλείας είναι η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου