Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μοιάζει με ιεροτελεστία.


Από την αγορά των υλικών και το μαγείρεμα, τη συνάθροιση των μελών της οικογένειας, μέχρι τα πατροπαράδοτα γλυκά στο τέλος.
Σίγουρα, από την παιδική μας ηλικία οι περισσότεροι διατηρούμε ευχάριστες αναμνήσεις, ανεξάρτητα από τον πλούτο του τραπεζιού.
Μεγαλώνοντας, η αλήθεια είναι, ότι μας πονοκεφαλιάζει λίγο παραπάνω, καθώς ένα πλήρες Χριστουγεννιάτικο γεύμα εκτός από το ότι τσιμπάει στην τσέπη, ξεφεύγει και από τον μέσο όρο θερμίδων που έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Πάντως αυτό το μειονέκτημα ισοσταθμίζεται, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Την ημέρα αυτή η παράδοση φέρνει ως κυρίως γεύμα το χοιρινό. Αν και ο περισσότερος κόσμος το αποφεύγει καθώς πιστεύει ότι έχει υψηλά ποσοστά λίπους αξίζει να έχει θέση στο τραπέζι μας καθώς περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Όσον αφορά το λίπος του:
Περιέχει λιγότερο κορεσμένο από το μοσχαρίσιο κρέας καθώς στο τελευταίο υπάρχει κρυμμένο λίπος και μέσα στις ίνες του. Υπενθυμίζουμε ότι το κορεσμένο λίπος είναι υπεύθυνο για τις καρδιοπάθειες καθώς αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την πιθανότητα θρομβογένεσης. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα μας δίνει 152 mgr χοληστερόλης, ενώ η χοιρινή 133,5 mgr, όταν αφαιρέσουμε το ορατό λίπος.
Καλύτερα είναι βέβαια τα πράγματα για την γαλοπούλα, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ,καθώς παραμένει πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης δίνοντας μας περίπου 100 mgr χοληστερόλης. Υστερεί (1,8 mgr/100 γρ ) σιδήρου σε σχέση με το χοιρινό (3,5 mgr/100 γρ) αλλά και το μοσχαρίσιο (3,8 mgr/100 γρ) κρέας. Ό,τι κι αν προτιμήσετε η αξία της μερίδας θα κυμανθεί μεταξύ 400 και 500 θερμίδων μαζί με την γέμιση.
Εκείνο το κομμάτι που αξίζει πραγματικά την προσοχή μας λοιπόν είναι η γέμιση.
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα αλλά και όλοι οι ξηροί καρποί προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία πλήθος ερευνών έχει συσχετίσει με υψηλή καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ τελευταία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.





Τα κάστανα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού αλλά και του νευρικού συστήματος και βιταμίνη C σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Οι σταφίδες, το κουκουνάρι, ο βασιλικός και το πιπέρι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα τελευταία προσφέρουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες (ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια ) οι οποίες δημιουργούνται από την ρύπανση, το άγχος , το κάπνισμα κ.α και ευθύνονται για πλήθος ασθενειών μεταξύ των οποίων διάφοροι τύποι καρκίνου, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, καταρράκτης κ.α
Το ελαιόλαδο, επίσης περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών και γι’ αυτό θα πρέπει να συνοδεύσει το γεύμα μας μαζί με μια πλούσια σαλάτα. Τα λαχανικά και το ωμό ελαιόλαδο είναι αυτά που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης και θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκονται στο τραπέζι όλων και ιδιαίτερα όσων προτιμούν το κρέας.
Το γεύμα μας βέβαια δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί από ένα ποτό. Προτιμότερο από άποψη θερμίδων είναι το κρασί ιδιαίτερα το κόκκινο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, χάρη στην ρεσβερατρόλη, ουσία που βρίσκεται στον φλοιό των σταφυλιών. Τα νέα είναι καλά για τους λάτρεις της μπύρας καθώς δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας όπως πίστευαν στο παρελθόν και άδικα έχει κατηγορηθεί.
Η μπύρα περιέχει περίπου 5% αλκοόλ, το κρασί 9-13%, το ουίσκι γύρω στο 40% και το ούζο ,τσίπουρο και η τσικουδιά φτάνουν ακόμη και πάνω από 50%. Το πρόβλημα δημιουργείται όχι τόσο λόγω των θερμίδων ενός ποτού μόνο, αλλά της υπερκατανάλωσης ποτών. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση ποτών πριν το φαγητό ή ενδιάμεσα στα γεύματα οδηγεί και σε υπερκατανάλωση φαγητού.
Στο τέλος δεν μπορούμε παρά να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στο
Χριστουγεννιάτικο γεύμα με το γλυκό.
Οι δίπλες περιέχουν τρία πολύ σημαντικά υλικά. Το μέλι που μας δίνει ορισμένες βιταμίνες, σε μικρή ποσότητα. Τα καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Την κανέλλα της οποίας τα έλαια έχουν αντιμικροβιακή δράση αλλά και ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μια δίπλα μας δίνει περίπου 200 θερμίδες.
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία. Κοντά στις 150 θερμίδες έκαστος. Τα μελομακάρονα πλεονεκτούν θρεπτικά καθώς φτιάχνονται από καρύδια , μέλι και ελαιόλαδο για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, ενώ οι κουραμπιέδες από ζάχαρη και βούτυρο.
Συμπερασματικά, λοιπόν θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει τροφή που θεωρείται απαγορευμένη και δεν θα πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι μας. Ανάλογα τη διάθεση μπορεί να γίνει η επιλογή. Για να μην εξελιχθεί όμως ο αρχικός πονοκέφαλος σε κοιλόπονο από το ανεξέλεγκτο φαγητό ισχύει και εδώ το ’’παν μέτρον άριστο’’

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου